Voertuigen & projecten

Schuimautopomp Evonik

Op 1 maart 2024 is de SCHUIMAUTOPOMP voor de bedrijfsbrandweer van EVONIK in gebruik genomen, met indrukwekkende technische specificaties:

Het onderstel omvat een Scania P410 B6x2*4NA 31L XT chassis met een aandrijving van 6x2 en een automatische Allison HD4500 versnellingsbak, ondersteund door een hydraulische remvertrager. Met een wielbasis van 6.150 mm, lengte van 11.980 mm, hoogte van 3.990 mm en een MTM van 26.000 kg biedt het chassis robuuste prestaties. Belangrijke toevoegingen zijn onder andere een Versnellingsbak PTO Chelsea 870/E, een 290L brandstoftank en een 60L AdBlue tank aan de linker zijde van het chassis, bladvering vooraan en luchtvering achteraan, mistlichten vooraan en een verticale uitlaat boven het voertuig achter de manschappencabine. Achteraan zijn afneembare haspelkarren (Magirus) conform norm NF S 61-521 geplaatst.

De cabine is uitgerust als crew cab lang met een hoog dak, met automatisch uitklappende opstaptreden bij het openen van de deur. Het biedt comfortabele zitplaatsen voor 4 personen, inclusief de chauffeur, met rode 3-puntsgordels. De bezetting omvat de chauffeur, 1 begeleider vooraan en 2 begeleiders achteraan, allemaal in de rijrichting. De Bostrom stoel heeft een ingewerkte persluchttoestelhouder in de rugleuning voor de 3 begeleidersplaatsen.

De opbouw van de SCHUIMAUTOPOMP EVONIK omvat een Alpas voorste deel met 4 rolluiken en een achterste deel met een schuimtank van 5000L, watertank van 4000L, zeeptank van 200L en 2 Alpas materiaalkasten. De watertank heeft een automatische tankvulling DSP70. Een bijkomende Storz koppeling achteraan maakt het mogelijk om schuim uit de schuimtank van het voertuig te verpompen naar een externe voorraad. Daarnaast zijn er links en rechts neerklapbare opstaptreden, telescopische schuiven voor ademluchttoestellen, stroomgroep en zware uitrusting, en draaideuren voor divers klein gereedschap.

De elektrische installatie omvat diverse uitrustingen zoals LED-verlichting, flitslichten, hoorns, omgevingsverlichting, kastverlichting, bedienpanelen, noodstopknop, achteruitrijalarm, camera's en meer. De hydraulische installatie bevat een krachtige bluspomp (Ziegler FPN10-6000 + HD pomp PFH40-400) en een schuimpomp (Albany AP130) met geavanceerde functies voor blussen en schuiminjectie. Verder zijn er dak- en bumpermonitors, een schuimtank voor oefenschuim, een sproeibalk met zeepmenger, en een Alpas modulair systeem voor materiaalkoffers.

Met deze uitgebreide configuratie is de schuimautopomp een waardevolle aanwinst voor brandbestrijdings- en hulpverleningsoperaties.

20 maart, 2024